top of page
Vyhledat

Nároky na sebe: Děláš dost! Aneb pandemie není soutěž, kdo je produktivnější.

Tohle je krátký příspěvek pro všechny, kteří mají pocit, že by měli v aktuální situaci dělat pro druhé více. Všude kolem sebe vidíme lidi, kteří bez nároku na odměnu pomáhají druhým. Ta probuzená lidská sounáležitost je úžasná, ale může ve vás vzbudit i určité výčitky typu: „Proč nemám i já sílu dělat víc?“ A já bych chtěla, abyste věděli, že nemusíte dělat to, co ostatní. Být zodpovědný vůči druhým je dost. Každý má jinou kapacitu a každý je jinak citlivý na současnou náročnou situaci. Je dobré se inspirovat v tom, jak můžeme přispět společnosti v těchto těžkých časech. Ale ještě důležitější je vnímat a respektovat své limity. Postarat se nejdřív o sebe je na prvním místě. Tohle je zpráva pro všechny, kteří mají pocit, že nedělají dost. DĚLÁŠ DOST.


Co nemusím dělat v nouzovém stavu:

  1. Nemusíte pomáhat druhým na úkor sebe sama – Je v pořádku pečovat sám o sebe a dopřát si čas na vydechnutí.

  2. Nemusíte se zapojovat do všech dobrovolnických aktivit – Je v pořádku šetřit čas a síly pouze pro sebe nebo své nejbližší.

  3. Nemusíte být stále produktivní – Je v pořádku nehlásit se do online kurzů, cvičit každý den a přečíst sto knih.

  4. Nemusíte splňovat představy svého okolí o tom, jak byste se měli zachovat – Je v pořádku naslouchat svým vlastním potřebám.

  5. Nemusíte se nutit do pozitivních emocí – Je v pořádku, pokud prožíváte strach, úzkost, neklid, nudu nebo máte vztek.


Všechno toto je v pořádku! Nechtěla bych, abyste si tento příspěvek přebrali ze špatného hlediska. Když celé dny budete nepříjemní, vzteklí, nic nebudete dělat, budete myslet jen na sebe, to vám samozřejmě nepomůže. Tak jsem to určitě nemyslela. Jen bych chtěla, abyste na sebe neměli v tomto období přehnané nároky, které by tuto náročnou situaci ještě prohlubovaly.

Vás všech, kteří jste se rozhodli jakýmkoliv způsobem pomáhat, si velmi vážím. Stejně tak ale respektujme ty, kteří to nemohou nebo nechtějí dělat. Rozložení vlastních sil v čase je důležité, abychom v zápalu neshořeli jako sirka.



Školní psycholog SŠLCH






bottom of page