top of page
Vyhledat

Ponorka doma (milujeme svoji rodinu, ale být zavření všichni 2 měsíce doma je někdy k nevydržení)

Být doma celá rodina může přinést hezké situace, ale přiznejme si, že také ty ponorkové.

Ponorka v tomto období je naprosto běžná, a troufám si říci, že žádná rodina se ji nevyhne. Je však důležité nemít kvůli ní pocity viny, a snažit se, aby nebyla příliš dlouhá. Pokud se nás ponorková nemoc drží již delší dobu a válcuje nás, je vhodné obrátit se na odborníky.


Připravila jsem si pro vás pár bodů, jak ponorce předcházet a jak ji zvládnout:


  • Posilujte hezké chvíle – Snažte se dělat společné rodinné aktivity, buďte pospolu a posilujte tím ty pěkné společné chvíle (př. zahrajte si nějakou hru, jděte na procházku, společně si uvařte oběd). Jako rodina si naplánujte aktivity, které vás baví a v této situaci váš vztah posílí.

  • Strukturujte si prostor v bytě – Je důležité, aby každý člen rodiny měl svůj kout, kde se může zavřít a být sám. Nalézt si místo jen pro sebe je velká prevence ponorky. Když se rozhodnete, že teď chcete být sami, je potřeba mít prostor.

  • Mějte část dne pouze pro sebe – Je velice důležité naučit se říci: „Teď chci být sám.“ Každý člen rodiny má nějaký svůj zájem, který lze praktikovat i teď v karanténě a více než kdy jindy je dobré ho posilovat. Pokud koníčka nemáte, zkuste najít to, co vás dobíjí. Poté informujte svoji rodinu o tom, aby akceptovala tuto aktivitu a dala vám na ni čas a prostor. To samé se snažte dělat i pro své rodiče. Zkuste jim třeba pomoci se starostí o sourozence, aby i oni měli nějaký čas jen pro sebe a tím byli více v pohodě, což se odrazí na dobré náladě doma.

  • Komunikujte o svých pocitech – Když nemáte dobrou náladu, jste naštvaní, máte už této situace dost, … i to je důležité umět říci. Zkuste upřímně říct rodičům, sourozencům: „Hele, teď nemám dobrou náladu, jsem naštvaná, ve stresu. Máme teď hodně věcí do školy, jsem z toho unavená a potřebuji čas pro sebe.“ Přiznejte své rodině, že teď nemáte chuť s nikým komunikovat, ani s nimi.

  • Naučte se říci o své potřeby a akceptujte potřeby druhých – Řekněte si doma o pomoc, podporu a nebojte si přiznat, že pomoc potřebujete. Položte si otázku: „Co potřebuji, aby ten tlak, který teď cítím, byl menší (př. potřebuji si lépe rozložit práci, potřebuji externí pomoc)?

  • Konflikty se snažte řešit v klidu – Je přirozené, že se navzájem můžete doma štvát. Neřešte konflikty v afektu, dejte si prostor na uklidnění, vydýchání, běžte se projít, projet na kole, běžte si zaběhat atd. Poté se sejděte a promluvte si o tom, co se stalo a zkuste se společně zamyslet nad tím, co já můžu udělat, abych byl více v pohodě, co můžu udělat pro ostatní členy rodiny a co oni můžou udělat pro mě. Zkuste v této době nezaměřovat pozornost na konflikty. Zamyslete se, co já můžu dělat, abych byla více v pohodě a možná vás to pak doma nebude tolik štvát.

  • Nastavte si doma společná pravidla – Zkuste si doma celá rodina sednout a nastavit si pravidla, která se budete snažit dodržovat. Pokud víte, že máte doma pouze jeden počítač, vytvořte si harmonogram užívání. Zamyslete se společně nad vašimi rolemi v rodině a rozdělení povinností. Povinnosti si sepište a někde vyvěste, ať jsou všem na očích. Řeknete rodičům, jaká je vaše představa, jak bude váš den v karanténě vypadat, vaše povinnosti i odpočinek. Vytvořte si společný rozvrh, pravidla a můžete si vymyslet i odměny za jejich dodržování.

  • Buďte v kontaktu s kamarády a jinými členy rodiny – I když se teď nemůžete vídat s kamarády, jsou tu naštěstí technologie, které nám umožní kontakt i na dálku. Pojďte se sejít na video konferenci přes messenger, aplikaci zoom, skype a jiné. Zahrajte si nějakou hru online anebo si jen tak povídejte. Zavolejte i svým prarodičům, uděláte jim radost.

  • Oceňte svoji rodinu – Každému zlepšíte náladu, když ho oceníte, a v této době to má snad ještě větší efekt. Zkuste pochválit mámu za to, co všechno doma stíhá, tátu že vám pomáhá s matikou. Cokoliv, co vás napadne, úplné maličkosti. Naučte se navzájem ocenit.

  • Relaxační techniky – Relaxačním technikám se věnuji v příspěvku o úzkostech.

  • Hledejte pozitivní aspekty karantény – Rozhodně nejsem příznivcem toho, že je tato situace pro lidstvo dar a konečně máme čas na sebe. Toto přesvědčení nesdílím, a naopak jsem si vědoma toho, že pro spoustu lidí je tato situace obrovskou zátěží. Ale zkuste zaměřit pozornost na to pozitivní a najít i něco, co vám karanténa dala. Možná jste našli na současné situaci nějaké nějaký moment, který vám vyhovuje, něco vás pandnemie naučila (př. lepší time management, více času, více spánku, ukázka sounáležitosti lidí u nás v ČR, cenit si malých věcí, jako je zajít si s kamarádkou na kafe apod.). Snažte se zjistit, co si možná budete chtít přenést i do svého života po pandemii.


Chtěla bych, aby pro vás výše zmíněné body byly inspirací, jak v této době předcházet rodinné ponorce. Jsem si však naprosto vědoma, že se to sice lehce čte, ale někdy velmi těžko realizuje. Byla bych však velmi ráda, kdybyste se nad jednotlivými body zamysleli, zda alespoň jeden z nich nemůžete realizovat a tím pomoci toto období v rodinném kruhu lépe zvládnout.


Na závěr, pokud máte chuť, napište mi do komentářů, co vám karanténa pozitivního dala, co vás naučila.


Děkuji.


Školní psycholog SŠLCH



bottom of page