top of page
Vyhledat

8 TIPŮ NA BUDOUCÍ STŘETNUTÍ S MATURITOU:

1. Zkuste držet stres na uzdě:

  • To se lehce řekne. Mít obavy a strach je v tuhle chvíli naprosto normální a nečekám, že budete v úplné pohodě. Ale myslete na to, že menší míra stresu vás může vyburcovat, nesmíte však panikařit. Když vám strach bude bránit se učit, podívejte se na možnosti, jak s úzkostmi bojovat v dalším příspěvku anebo se mi ozvěte.

2. Mějte plán:

Nepodceňujte plánování a nenechávejte vše na poslední chvíli, ať se nedostanete do časového presu:

  • Zajistěte si seznam otázek – Kolik jich je celkem?

  • Ujistěte se, že máte ke všem otázkám materiály, ze kterých se budete učit.

  • Připravte si časový́ harmonogram dne: doufám, že brzy zjistíte, kolik přesně dní zbývá do maturity, počet otázek tímto počtem dní vydělte a zjistěte, kolik otázek je třeba projít denně. Do diáře nebo tabulky si pak můžete zapsat, kdy, se kterou otázku budete učit.

  • Odškrtávejte si splněné otázky, působí to motivačně.

3. Nepodceňujte opakování:

  • Vyčleňte si dny, kdy budete opakovat. Opakování zpevňuje paměťové stopy, budete se cítit jistější. Nemusíte odříkávat otázku úplně celou. Snažte se z ní "vypíchnout" ty nejdůležitější body. Zauvažujte, jestli by šly využít i informace z jiných předmětů, které jste ve škole probírali. Propojujte informace mezi sebou.

  • Nebo se zkuste domluvit v menší skupince se spolužáky či pouze ve dvojici na tom, že si před maturitou vyhradíte některé dny, kdy si společně předměty zopakujete. Každý v rychlosti představí jednu z otázek, pouze její důležité body, následně se můžete na něco doptat, a jede se dál. Během pár dnů si takto společně zopakujete všechny předměty a uvidíte, že to bude mít velmi dobrý efekt. Takové opakování lze provést i přes aplikace skype a další sociální sítě.

  • A hlavně, dopřejte si kvalitní spánek. Během spánku se vám totiž informace ukládají do paměti. Večer se vám může zdát, že nevíte nic, i když jste se celý den učili, ale ráno je to v hlavě již hezky utříděné a je to tam.

4. Zjistěte si, jaký styl učení vám vyhovuje:

  • Obecně se hlásá, že čím více smyslů do učení zapojíte, tím lépe si informaci vštípíte do paměti. Proto čtěte, dělejte si výpisky, podtrhávejte si důležité informace barevně, choďte po místnosti a přeříkávejte si učivo nahlas vlastními slovy – využijte cokoli, co vám bude vyhovovat.

  • Další možností je si nahrát učivo prostřednictvím diktafonu a vytvořit si z něj audionahrávku. Můžete si ji pak kdykoli přehrát. Ne vždy se vám bude chtít číst.

  • Pomůžou vám také různé mimo technické pomůcky, díky kterým si lépe zapamatujete důležitá data nebo seznamy. Platí, čím "podivnější", tím větší je jistota, že ji z hlavy nevymažete.

  • Odkaz na stránku, kde si můžete udělat krátký test, jaký učící styl vám nejlépe vyhovuje a jak se dle něj co nejefektivněji učit: https://sogood.typeform.com/to/i2yXPy


5. Mějte svůj učící kout:

  • Mějte své místo, kde budete mít dostatek klidu a prostoru na učení a kde vás nikdo nebude rušit. Postel není úplně ideální učící prostor. Místnost pravidelně vyvětrejte. I když se to někdy zdá jako nadlidský úkol, snažte se kolem sebe minimalizovat nepořádek, který vás může rozptylovat a strhávat vaši pozornost jiným směrem, než je teď žádoucí. Pijte hodně tekutin.

6. Soustřeďte se:

  • Nekontroluj sociální sítě, nedívej se na videa... U učení vás napadá milion věcí, které byste dělali raději. Naplánujte si jednu z těch činností jako motivaci poté, co budete mít splněno.

  • Aplikace Stay focused vám pomůže neklikat na telefon v době, kdy se máte učit.

  • Někomu vadí učit se v tichu. Pusťte si hudbu, nějakou méně výraznou, na youtube je plno odkazů na hudbu vhodnou k učení (study music).


7. Dejte si pauzu:

  • Náš mozek opravdu není naprogramovaný k tomu, aby dokázal přijímat informace několik hodin v kuse. Zhruba po hodině učení si proto dopřejte pauzu. Protáhněte se, napijte se, snažte se pravidelně jíst i spát. Dopřejte si i dny, které budou volnější. Stejně jako svaly potřebují regenerovat po náročném tréninku i mysl si zaslouží informační detox a pohodu. Pusťte si díl oblíbeného seriálu (nee celou sérii), jděte se projít, popovídej si s přáteli přes facebook nebo si zacvičte. Hlava si odpočine a další den bude o to lépe připravena přijímat zase další učební látku.

  • Také vám mohu doporučit techniku tzv. Pomodoro. Tato technika využívá časovače k rozdělení úkolu na části, tradičně 25 minut dlouhé a oddělené krátkými přestávkami. Princip metody spočívá v myšlence, že časté přestávky zlepšují duševní čilost. Přikládám odkaz na youtube, kde máte 2 hodiny učení, video vám bude čas stopovat a dávat vám přestávky.

  • Na dalším odkaze též najdete techniku Pomodoro, ale na videu uvidíte slečnu, která se také učí. To vás může motivovat, že v tom nejste sami. Jedna má kamarádka, když jsme se spolu učily na státnice říkávala: „Vždycky, když už jsem nemohla, podívala jsem se na ni a ona pořád jela, tak jsem jela taky.“ Skoro pět milionu shlédnutí také něco naznačuje.

Odkaz na youtube pomodoro/study with me: https://www.youtube.com/watch?v=dmDbesougG0&t=36s


8. Nepochybujte o sobě:

  • Poslední věc: Až přijde den „D“ a vy budete sedět u komise a tahat si otázky, myslete na ty, které umíte a které si chcete vytáhnout, představte si, jak sedíte na potítku a všechno jde hladce. Jste připravení a všechno dobře dopadne. Věřte tomu! Pozitivní myšlení má velký vliv na naši psychiku.


Máte vy osobně nějaké tipy, které vám při učení pomáhají? Podělte se o ně v komentářích.


Hodně štěstí u maturit. Bude to skvělý pocit, až ji budete mít za sebou!


Školní psycholog SŠLCH



bottom of page